Rubriky
Aktuality Slunce

Oddílová výprava Ivančena 22.–24. 4. 2022

Náš 4. oddíl Slunce poprvé po covidovém období, které trvalo necelé dva roky, konečně vyrazilo na oddílovou výpravu! Zároveň to byla i první větší oddílová akce tento akademický rok. S holkami jsme vyrazily do Beskyd pod vrchem Lysé hory, konkrétně se podívat na mohylu Ivančenu, která byla postavena na památku českých skautů, jež položili život za svou vlast ve druhé světové válce.

Mohyla Ivančena
Památní deska

Výprava byla uspořádaná na tři dny a dvě noci. Zároveň tato výprava byla výstupem čekatelské práce našich dvou vedoucích (Tonča a Evča), které se tento rok absolvovaly čekatelský kurz, a tak většinu výpravy naplánovaly ony.

Cesta se skládala z více částí: cesta vlakem se 3 přestupy (a s hodinovým zpožděním) na místo ubytování v pátek a poté cesta na Ivančenu pěšky v sobotu (byla lehce úmorná, ale všichni to zvládli!).

Čekání na další spoj v České Třebové
Cesta na Ivančenu

Každý rok se na svatého Jiří sjíždí skauti z celé republiky podívat na Ivančenu a taktéž uctít památku skautů, kterým byla tato mohyla postavena. Zároveň tam proběhl i ceremoniál, na kterém se předávala různá ocenění různým skautům.

Tento výstup na Ivančenu byl pro náš oddíl nezapomenutelný. Potkali jsme spoustu skautů a skautek, se kterými si holky směňovaly různé blbůstky, a zažili si ceremoniál a celkovou atmosféru tohoto místa.

Společná oddílová fotka u památní desky